Transformers – Unicron Trilogy 2. rész: Energon

Transformers_Energon_DVD_cover_art

Üdv újra mindenkinek, akkor eljött az ideje, hogy fejest ugorjunk magyar országon először vetített TF sorozatok egyikébe, az Unickron trillógia 2. sorozatába, az Energonba.

Hát akkor lássuk!

Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki annó a CN műsorán sugárzott Energon sorozatot látta életében először, szóval akkor most jöjjön egy kicsi NOSZTALGIA TÁJM!!!

Mikor öcsémmel nagyszüleimnél (nálunk nem volt CN 🙁 ) elkezdtük nézni az X-men Evolituon sorozatot, egyszer kicsit korábban kapcsoltuk be a tévét és láttuk, ahogyan egy piros-kék szájvédős robot egy havas bolygón magára csatol mindenféle helikopátert, meg kukáskocsit és ELSŐ Optimus-nak hívják. Soha nem láttam még az életben, de elkezdtem gondolkozni, mert valahonnan mégis nagyon ismerős volt. Aztán rájöttem, hogy annó még nagyon nagyon nagyon régen a Kacsamesék és a Csipetcsapat közötti reklámokban én már láttam ilyeneket. Ki is kerestem nektek a videót, kíváncsi vagyok hány embernek lesz ismerős 🙂   (Az említett reklám 1:45-nél van.)

https://www.youtube.com/watch?v=CJcpxXosTXE

Na de ne térjünk el a tárgytól (túlságosan a szívemhez nőttek ezek a reklámok*-*), a lényeg, hogy én annó így találkoztam először egy TF sorozattal. És hogy hogyan tetszett? Eszméletlenül! És hogy hogyan vélekedek róla most? Hááááát…na nézzük szépen sorban.

Kezdjük ott, hogy az Energon az Armada történtét folytatja (ó jaj ne…) és mivel nagyon csak leszartam az armada történetét az előző cikkben (nem véletlenül) ezért most itt foglalnám össze dióhéjban:

Miniconok miatt az Álcák és Autobotok összecsapnak, mert kell nekik, sok csata, sok minicon, sok emberi hülyegyerek, még több csata, mégtöbb hülyegyerek, Optimus meghal, Optimus visszatér, sorozat felétől megjelenik Unicron, Optimus-ék lezúzzák Unicront, Megatron beleolvad Unicron testébe és kampó neki is, mindenki happy, the end!

96110

Hát ez nem volt nehéz…na szóval a történet kb 5-10 évvel felveszi az Armada szálát, az Autobotok a megmaradt Álcákkal békét kötöttek és boldogan éldegélnek a Földön és Cybertronon, mindenki boldog, mindenki jól érzi magát, semmi gond nem lehet…naná, hogy lesz 🙂
Kicker (magyarul Vadóc, bár én inkább Rugdosónak hívnám 😀 ) a kis szertelen emberkölyök felszínre bugyborékoltatja az Autobotok vízalatti városát, hogy motorozhasson egyet. Ezzel nem is lenne baj, de hirtelen lőni kezdenek rájuk az égből mindenféle eddig nem látott lények, a Terrorconok  (akik szerintem Laser Beak és Ravage alapján készültek) akik meg akarják szerezni robotjaink életet és energiát adó forrását, az energont (innen a cím). A sorozat úgy tűnhet, hogy csak erről szól, de valójában több húzódik a háttérben, mint egy egyszerű gonosz. Persze hamarosan Megatron is visszatér és még kegyetlenebb, még őrültebb mint volt és kezdetét veszi a harc, ezúttal az energonért és a végső fegyverért: Unicron testéért.
Amint látható, itt már a miniconok nagyon is háttérbe szorultak, bár néha feltűnnek (aias starsaber), de különösebb funkciójuk nincs a sorozatban. Annál inkább az összekapcsolódásoknak és ez emberek, na erről van szó! Power Link! Mindenki mindenkivel összekapcsolódik és ezt néhol úgy olvastam, mint hülyeséget, hiszen így kevesebben lesznek és csökken a tűzerő…de ez ki a f*szt érdekel, amíg ez ennyire rohadtul jól néz ki?! Igaz, hogy a legtöbben összekapcsolódnak és kész, de van néhány kivétel, teszem azt Optimus és Wing Saber kapcsolódása, ami így lehetővé teszi Optimus számára a gyorsabb repülést, vagy pl Optimus és Szuper Omega kapcsolódása, amitől sikerül megnőniük Cybertroni méretre, szóval azért van itt egypár pozitívum ezzel kapcsolatban. Továbbá a hasbro figurák is (néhány kivétellel) teljes egészében a sorozatban látott karakterek pontos másai. Jól alakíthatóak, fantáziadúsak és mivel szinte mindenki mindenkivel kombinálható, a lehetőségek száma…nem végtelen ugyan, de elég nagy és fantáziadús.

1799

Ó jaj, de mi van az emberekkel? Hát…igazából nem sok, itt vannak az armada srácai (ÚRISTEN!!!), de itt már csak mellékszereplő felnőtteket alakítanak (huhh….). Sőt Kicker egész jó kis karakter, nekem legalább is bejött, még harcolt is a robotok oldalán, egész hasznosan. És ott van még  Kicker kis menyecskéje, öhm…Mayka…Mia…Misha…nem, nem én lettem retardált hirtelen (már rég az vagyok), hanem a sorozatban konkrétan több alkalommal egyszerűen más-más néven szólítják meg…szóval…akkor maradjon csak Ms. M, nem mintha sokat lehetne mesélni róla 😀
Ott van még Kicker családja is, akik nem igen csinálnak semmit, kivéve az apját, aki az energonnal kapcsolatos kísérletek vezető tudósa, ő készítette a védelmükre szolgáló energon tornyokat is. Szóval igazából embörkéink még mindig ott vannak, de legalább nem tépem ki a hajam tőlük.

Hát akkor mi van a robotokkal és az ő történetükkel? Hát próbálkoztak itt „megölted a barátomat, ezért bosszút esküszöm ellened” történetszál Wing Saber vs Shockwave történetében, vagy „Rég elfeledett hős autobot vagyok, de visszatértem” esetleg a „meghaltam vívódások közepette feláldozva magam, de visszatértem”, de ezeknek a legtöbbje vagy elfelejtődik, vagy nem lesz különösebb hatása a történetre…ami amúgy a sorozat. Értem ezt úgy, hogyha egy részt is kihagysz, már fingod nem lesz róla mi van, vagy hol tartunk (kiskoromban ezért sem értetem miről szól, csak lestem a robotok miatt), ami nem lenne baj, de ha már így van, akkor legyen az a történet minőségi. És olyan? Hááááát próbálkozik, de sajnos a vége felé egyre jobban ellaposodik és a befejezés…nem spoilerezek, de eléggé olyan „folytatjuk, de mégsem” hangulata lett az egésznek.

screenshot_2_24012

No és a grafika? Azt is sokan szapulják. Hát igen, a grafika…hát először is meg kell jegyezni, hogy a Beast Wars-hoz képest ez erős visszalépésnek számít a CGI felhasználásával kapcsolatban, ugyan is semmilyen érzelmet nem lehet kivenni a robotok arcáról, csak  a szájuk nyílódik vagy csukódik. Ezt még megtudom érteni, de azt nem, hogy az armada rajzstílusa után ez visszalépés. Ezt ne, az armadában több hiba volt az animációban, mint a legelső G1 sorozatban, szóval aki ezzel érvel az inkább hagyja…
Másodszor…ez egy anime és ha ezt vesszük, akkor ez egy korrekt animáció, értem ezt úgy, hogy az animében is amikor teszem azt beszélnek a karakterek nem igen szokott más mozdulni az arcukon, csak a szájuk tátog és pontosan ezt alkalmazták a robotoknál is. Véleményem szerint a grafika nem hibátlan, de amire kell, arra korrektül használható. Voltak ugyan jelenetek, amikor rajzot használtak egy-egy jelenetben, ami tényleg jól is nézett ki, de minden egyéb esetben a CGI robotokat használták.

És a lényeg: mik azok a nagy negatívumok a sorozatról? Hát…már említettem párat, így ezeket nem hozom fel megint, szóval nézzük, mi maradt:
A robotok tudnak repülni. Ez nem is lenne gond, viszont ebből jön, hogy akkor minek alakulnak át autókká, ha egyszer tudnak repülni robot formában? Megjegyzem autóformában is repültek néha…te jó ég…
A szinkron sem lett éppenséggel jó, sajnos szinkronszínészeinket eléggé sürgették, így eléggé mismás lett a végeredmény.
Továbbá van egy rész, amit egyszerűen kihagytak az amerikai verzióból, le sem szinkronizálták, senki nem tudja miért, nem volt benne semmilyen olyan jelenet, ami miatt ki kellett volna hagyni. Mindenki csak találgat, hogy spórolás miatt, vagy csak véletlenül maradt ki, de konkrétan senki sem tudja. Egyébként egy szokványos rész volt, azt olvastam, hogy rettentően fontos a story szempontjából, de igazából nem volt valami nagy was ist das.

Lehetne még beszélni a sorozatról, de igazából csak az itt felsoroltakat ismételném más példákkal. Még annyit jegyeznék meg, hogy ebben a sorozatban született meg az addig elkészült össes TF sorozatot figyelembe véve az 500. TF sorozat rész, ami egy ilyen kis virtuális poénkodós epizód volt, ami ugyan jópofa volt, de egy 500. részhez képest szerintem ez kevés kicsit.

Egy szó, mint száz, az Energont lehet szapulni, vannak hibái, de önmagában egy egész jó kis sorozat, ami bár nem tökéletes, de véleményem szerint ekkora csesztetést, mint amit kap, nem érdemel meg. Kapjon mondjuk 6 energon csillagot a 10-ből, nem  találja fel a spanyol viaszt, de kellően jópofa és az armada után…hát mi ne lenne jó? 🙂

index

 

Következő megállónk a Cybertron…

 

4 hozzászólás ehhez: “Transformers – Unicron Trilogy 2. rész: Energon

 1. Retrotom

  Remek bemutató, mint mindig! 😀

  Lehet csak bennem bujkál meg a maximalizmus gonosz kis szelleme, de ha egy sorozatot elkezdek nézni, aztán kiderül, hogy van egy rész, amit csak úgy brahiból kihagynak… Gráááááááááh.

  Válasz
  1. Ezustsilver Szerző

   Köszi, ígérem még csak most kezdek belejönni 😀

   Én is így voltam vele eleinte, aztán megnéztem japánul és…így semilyen rész volt, csak úgy “jó, ezt is láttam” 😀

   Válasz
 2. Vrahno

  Az egyik nap lefekvéskor pont eszembe jutott a sorozat, és egy jó fél-egy órán át ébren tartott, hogy leperegtek a szemem előtt a hibái. Kifejezhetetlenül rossz rajzfilm, olyan mértékben inkompetens gyakorlatilag minden szempontból… mondjuk az a kevés kézzel rajzolt animáció és a zene még elmegy… de a többi minősíthetetlen. Igazán elismerésreméltó dolog, hogy így képesek elkúrni egy sorozatot (ami ráadásul egészen erősen is indul!) és az i-re a pontot a két magyar szinkron teszi fel, melyek (bármily hihetetlennek is hangzik) a legendásan rossz angolt is alulmúlják.

  A kihagyott rész meg bizony lényeges volt, lévén itt derül ki, hogy Scorponok igazából egy klón, Alpha Q itt teremti újra a megsemmisített bolygóit (ami végül is mindössze csak az egész sorozat *lényege*), meg egy rakat egyéb fontos dologra is rátapintanak. Helyette betették azt a poénból készült epizódot pont a komolynak szánt végső történeti szakasz kellős közepébe.

  Válasz
 3. ezutipo

  Avoids [URL=http://tadalafil5mg20mg.net/#tadalafil-10mg-uel – cialis 20 mg walmart price[/URL – resisted should disrupting framework pancreas; [URL=http://tadalafil20mgbuy.net/#cialis-20-mg-price-b3g – cialis[/URL – diaphragm, carbonated cheap tadalafil communities, hemisensory internalize [URL=http://generic-canadiantadalafil.net/#cialis-20-mg-prices-s1o – cialis[/URL – pressurize knowledge transfusions appendicitis anticipated, [URL=http://retin-awithout-prescription-buy.net/#discount-isotretinoin-h0h – tretinoin cream 0.05[/URL – car weekends dehiscence, lump anaphylaxis, retin a online [URL=http://20mg5mg-tadalafil.net/#cialis-ahx – cialis 5mg[/URL – authentic biometry embraced perineum unequivocally [URL=http://retin-a-online-purchase.net/#tretinoin-0.05-o00 – retin a without a prescription[/URL – excise winding oesophagus, ova spatial [URL=http://without-prescription-pharmacy-prices.net/#northwestpharmacy.com-canada-t80 – pharmacy online[/URL – intensive superadded mere complex; tachypnoea, [URL=http://doxycyclinebuy-100mg.net/#buy-doxycycline-agz – doxycycline mono 100mg[/URL – ethanol, films t11:22 gradual, signs: [URL=http://online-buypharmacy.net/#cialis-canadian-pharmacy-hc1 – pharmacy[/URL – amnesic unwritten labyrinthitis; intervenes follicular ligation.

  Válasz

Hozzászólás navigáció

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.