2015. január hónap bejegyzései

Qtya: Andy Weir – A Marsi

0001Kiadó: Fumax
Kiadási év: 2014
Eredeti megjelenés: 2012 (magánkiadás), 2014
Eredeti cím: The Martian
Fordító: Rusznyák Csaba
Borító: Kovács Anett
ISBN: 978 963 9861 83 1
Oldalszám: 357
Ár: 3495

A Marsit leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy a Robinson Crusoe, a MacGyver és a Gravitáció selymesre turmixolt keveréke, megfűszerezve némi helyzetkomikummal és nagyon durva (NAGYON DURVA!) science fiction elemekkel.
Hölgyeim és uraim, a nevem Qtya és hadd mutassam be, hogy miként szart egy ember a Mars felszínére!

Andy Weir első regényének kalandos előélete volt már azelőtt is, hogy kiadhatta volna.
Miután több kiadó is visszautasította, a blogján kezdte el részletekben publikálni (Feel like Dmitry Glukovsky!), majd olvasói bátorításra E-könyv formájában kezdte el árulni az Amazonon.
Rövid idő alatt a legnagyobb példányszámban fogyó sci-fi lett belőle. Erre felfigyeltek már a nagyobb kiadók is, de annyira, hogy már a papírforma megjelenése előtt elkeltek a filmjogok is!

(Hogy én miért nem tudok ilyet írni!? A pokolba ezzel a kis országgal!)

0002Egyébként a film valószínűleg 2015 folyamán kerül majd a mozikba, Ridley Scott rendezésében.
Számunkra már csak azért is érdekes ez a tény, mivel itt, Magyarországon forgatták le a Marson játszódó jeleneteket.

A Marsi már csak amiatt is igen érdekes könyv, mert hard sci-fi (de még milyen HARD!). Tehát elolvasása igényel bizonyos szintű tudományos jártasságot, legalább annyit, hogy az ember megértse a helyzetet és felismerje az olyan szituációkat, amikor főhősünk mezitláb táncol a Halál kaszáján.

Főhősünk, Mark Watney, a harmadik Mars expedíció (Ares 3) egy “szerencsés tagja”. Majd egy évnyi út után érkezik meg a Marsra csapata mérnök/botanikusaként, hogy elvégezze a NASA számára fontos expedíciót. Csakhogy az egész küldetés dugába dől, amikor egy vártnál erősebb homokvihar dönti romba a marsi bázist és Watney csapatát távozásra bírja.
Szegény Watney-t az evakuálás során egy törmelékdarab elkaszálja, így az őt halottnak gondoló csapata végül nélküle hagyja el a bolygót és indul vissza a Föld felé.

Mark Watney a Marson ragad a kommunikáció minden reménye nélkül. A bázis alig egy hónapnyira tervezett készleteivel, csapattársai hátrahagyott felszerelésével és a saját leleményességével kell túlélnie a várhatóan négy év múlva érkező negyedik Mars expedícióig.
De még ha sikerül is valamiféle tervet készítenie a majd ezer napos túlélésre, valószínűleg akkor is a vesztét okozhatják a kifogyó készletek, az elromló eszöközök, vagy pedig maga a Mars.

Ennyi az alaptörténet. Mark Watney komikus naplóbejegyzésein keresztül követhetjük végig a Mars felszínén való túlélésért folytatott küzdelmet. Botcsinálta botanikus mérnökünk mindent megtesz túlélése érdekében.
Krumplit termeszt, radioaktivitással játszik, évtizedes űrszondákat lopkod össze, vagy csak egyszerűen ’70-es évekbeli tévéműsorokat és szar diszkózenéket hallgat.

0003

A naplóbejegyzéseket idővel a NASA agyasainak belső viszályai és a Watney korábbi csapattársainak melankolikus hazautazásáról szóló történetek szakítják meg. Ezzel jól játszott az író, ugyanis idővel Watney naplói valószínűleg unalmassá váltak volna. Így viszont kellő változatosság épül bele a történetbe és valóban, még egy egyszerű szonda fellövése is eposzi izgalmakba tud átcsapni, hiszen mindez egy remekül megírt főhős életéről és halálról szól.

Mint már említettem, a Marsi egy HARD sci-fi. Andy Weir írásán érezhető az a tudatos utánajárás, ami jellemzi az egész könyvet. Az átlagolvasó talán nem, de a témában jártasabb űrcowboyok pontosan tudják, hogy a jövő ebbe az irányba halad.

Az egyik legjobb sci-fi, amit valaha olvastam, a legjobb főhőssel, akit eddig sci-fiben tapasztaltam.
Már várom a filmet is, kíváncsi leszek rá, hogy mit hoztak össze. Köszönöm a figyelmet.

Értékelés: 10/10

Hányasra értékeled a kritikát?

 
pollcode.com free polls