2014. december hónap bejegyzései

Évértékelő Beszéd 2014


Itt 23:30-kor videó lesz megtekinthető. 🙂

Ezzel újabb esztendő ért véget, és ez nem minden, ismét lehetőségetek lesz számomra hülye kérdéseket feltenni, amire aztán videóválaszolok, íme a második forduló!

Watashi ga Motenai no wa dō Kangaetemo Omaera ga Warui!

fi-watamote[1]Csakazértis bemásoltam a teljes címet, ami annyit jelent, hogy “Bárhogyan is nézzük, a ti hibátok az hogy nem vagyok népszerű” (thanks to Rex). Őszintén volt bennem egy erős előítélet, mert ezek a goregrind zeneszámcímeket idéző (csak pár példa, “Fuck, I have a woodpecker in my ass!”, “I cum so hard, my dick is considered a machine gun.” és hasonló kreténségek) hosszú és kissé értelmetlen címek olyan műveket takarnak általában, amik bődületes módon viccesek szeretnének lenni, de a közönség csak ül pisszenés watamote_01_1[1]nélkül és a showman nagyon nem érti, miért hülye a közönség a poénjaihoz.

Az animevilágba való visszaintegrálódásom a Sasami-san@Ganbaranai című művel kezdtem, ami érezhetően gyenge kezdés után erős visszaesés (majd még beszélünk róla), utána végigpörgetve az animés wishlistemet (ami másoknák blacklist lenne :D) jutott a választásom erre a műre. A történet nem túl watamote-08-large-02[1]bonyolult, adott egy antiszociális elsőéves középiskolás lány, aki egyetlen barátnővel rendelkezett az általános iskolában is és a fejébe vette, hogy most majd megmutatja, ki a király és népszerű lesz.

Egy ilyen kezdés után azonnal dobni szoktam a büdös fenébe az ilyen sorozatokat és hőbörögni, hogy már megint annyit jelent a slice of life, hogy “cuki lányok nem csinálnak az égvilágon semmit”, de itt mégis más volt a watamote[1]helyzet. Ugyanis a sorozat egyetlen szereplőre, Tomoko-ra koncentrál, sok epizód csak az ő belső monológjaival, vívódásával foglalkozik és természetesen tökéletesen érti félre a körülötte forgó világot, különösen miután rájön, Yū barátosnéja bizony sokat változott és a kis otakuból népszerű lány lett, aki ennek ellenére nem veti meg továbbra is szobanövény módban futó általános iskolai barátnőjét. Talán éppen az tetszett meg a sorozatban, ahogyan ezt az embertípust ábrázolta az alkotó, hozzá vagyok szokva, hogy ezen karaktereket a fanservice-hez szokás alakítani, itt xwatamote05.jpg,q53b406.pagespeed.ic.al5oEIe0IM[1]viszont nem ez történt.

Tomoko, mint általában a zárkózott és elvont személyiségek, minden szépítés nélkül az embereket (még bátyját, Tomoki-t és a legjobb barátnőjét is) lenézi, megveti és csak eszköznek használja őket céljai elérésében. Ez teljesen érthető, hiszen mivel nincsen önbizalma, másokat kell lenéznie ahhoz, hogy magát elviselhető színben tüntethesse fel, de közben teljesítményre nem képes sem emberi watamote_11_3[1]kapcsolatokban, sem alkotásban (többször próbál bizonyítani a sorozat folyamán, pl. munkát vállal, online műsort készít, rajzol), de a célja nem is az, hogy az emberek megkedveljék őt, hanem az önbecsülésének növelése, aminek elárulja szintjét, hogy amikor nem családtaghoz vagy barátnőjéhez szól, csak gügyög szerencsétlenül. Éppen ezért, az amúgy helyénvaló humora ellenére a Watamote nekem egy titkon komoly hangvételű mű, amiben Tomoko minden egyes lenéző gondolata, vívódása (különösen amikor egy ölelésért harcol az utolsó előtti részben) egy segélykiáltás, hogy valaki kimentse őt, de végül nem tud mit kezdeni az érte nyúló kezekkel (Imae pl.). A karakter magyarán nem klasszikus értelemben szerethető, viszont az iránta érzet szánalmamból kifolyólag végig együtt tudtam érezni vele és szurkoltam neki, hogy megtalálja önmagát.

Egyetlen negatívumának az utolsó részt következetlenségét tudom felhozni, mivel a 11.-ben már úgy éreztem, lesz előrelépés és Tomoko lassan kilábal magányából, de az utolsó részben a készítők igyekezték az animékre sajnos jellemző “időtlenséget” erőltetni, vagyis nincs igazi előrelépés a történet szempontjából, ami előkészíti a terepet egy esetleges folytatásnak, amire ennek, mint a legtöbb sorozatnak, nincsen szüksége, még egyetlen telitalálat epizód kellene Imae-val és akkor 10/10 pont.

Grafikailag a karakterek többsége átlagos, Tomoko és Tomoki a táskás szemeivel kilóg a sorból, ezen felül a fényeket érdekesen ábrázolták, valamint Tomoko (vagy éppen a többiek) sokszor szürke színnel ábrázolt, hogy érezhető legyen a kontraszt, illetve, hogy mennyire nem érzi magát környezetébe illőnek. A szinkron kiváló, kevésbé lehetne jobban előadni a környezet megvetését, mint ahogyan Tomoko nevében teszi Izumi Kitta, sokat tett a hangulathoz. Az intro zenén meglepődtem, egy japán post-hardcore banda és egy j-pop énekesnő közös produkciója (először fura volt, de még furább volt, amikor az egyik változatban a j-pop énekesnő vinnyog, a másikban meg a post-hc arc akarna énekelni, inkább maradtam a közös változatnál), egész hallgatható. A sorozatban voltak utalások más művekre, nyilván több is, magam csak a K-ON!-t és az Anothert szúrtam ki, kezdek már kiöregedni.

Egy próbát mindenki tehet a sorozattal, részemről 8/10.

Let’s Shit Brixx: Touhou 7 Extra (Ran Yakumo)

No, az elmúlt fél év finoman fogalmazva sem volt bő termés, a fenének kellett nekem nagyfilm ötletével előállni, de most így az év vége előtt jó kis határidős kapkodós stílusban csak feltolok nektek három videót, hogy ne érezzétek magatokat elhagyatottan.

1. Let’s Shit Brixx: Touhou 7 Extra (Ran Yakumo) – Most
2. Karácsonyi különkiadás – 2014.12.24.
3. Évértékelő beszéd – 2014.12.31.

Most, hogy se polgi nem lettem, se az MTA nem támogatta a kutatási tervemet (mondjuk négy közé nem is lett volna könnyű bejutni :D), ismét eléggé szabad leszek, a munkám is elég kényelmes, csak legyűröm már a Mirai Nikki-t, van egy már nagyon régóta érlelődő játékötletem is, remélem, hogy nagyon eredményes év lesz részemről 2015!415359-bigthumbnail[3]

Anime Review Live – Animekarácsony, Dec 14., Millenáris

Testvéreim az Úrban!

Mivel az aktuálisan futó, illetve eljövendő animék elemzése egy ideje kimaradt, pláne videós formában, így különösen nagy örömmel jelentem be, hogy az Anime Review hamarosan reneszánszát éli.

A helyszín és idő: December 14. Vasárnap, Millenáris – az Animekarácsony keretein belül. Itt többed magammal egy 1 órás beszélgetés formájában fogjuk kivesézni a hamarosan kezdődő Téli animeszezon sikercímeit és pöcegödreit, elmerengünk az iparág siralmas helyzetén avagy hogy “régen minden jobb volt”, valamint  filozófiai mélységekbe süllyedünk amikor is keressük, hogy mitől is lesz “jó” egy anime.

kerekasztal

Egyetlen üröm az örömben, hogy a panel déltől lesz, egy időben az AMV-versennyel, de aki van olyan elvetemült, hogy nem érdeklik az AMV-k, azt szeretettel várjuk. Konzerv szöveg alább:

Olvass tovább!

P.A.D. 11: Eljött a havi

A podcast-ben is említett indokok miatt, havi show-vá fogunk visszaminősülni…
Ki tudja lehet a sorozat színvonalát még emelni is fogja.
(Háttér információként a felvétel még az internet adó miatti tüntetés előtt volt, akkor még aktuálisak is voltunk, csak “meló történt”)