2014. október hónap bejegyzései

Vendég (Csatacickány): Invader ZIM

0001

Egy távoli bolygón az Irken élnek az Irkenek. Egy imperialista, fejlett és jól szervezett, határozott, erősen milícista, tekintélyelvű nép. Most is éppen tervezgetnek… Az eljövendő végzet küldetést tervezik meg…a másodikat. Az elsőnek nem várt vége szakadt. A jelenlegi terv szerint a kiválasztott, legnagyszerűbb hódítók elutaznak a kijelölt bolygóra, megtalálják annak gyengepontjait és később az Irken flotta segítségével elfoglalják azt.

Ebbe az alaptörténetbe lépünk be, a Nickelodeon és Jhonen Vasquez kooprodukciójának eredményeként szolgáló Invader ZIM sorozatba.  Zim, mint ügyefogyott, megalomániás személy, hogy mielőbb megszabaduljanak tőle, egy ismeretlen bolygóra küldik, egy selejtes robottal, GIR-el az oldalán. A bolygó két vezetője lepődik meg a leginkább, amikor Zim fél év után bejelentkezik a Földről, hogy minden készen áll, és megkezdi a gyengepontok felkutatását .

Fontos megjegyezni: A sorozatot sosem fejezték be. Miért? Mert Zim volt az első Nick hős aki ölt. Továbbá… egy elhíresült „véres GIR” kép miatt, valamint a sorozatban történtek miatt. Példának okáért: Orvosi vizsgálatra kell mennie, mivel azonban belső szervei különböznek az emberi szervektől, fenn áll a lebukás veszélye. A megoldás? Az iskolás gyerekek szerveinek elrablása és azok saját testébe való beültetése. Nem vicces módon. Amikor egy bél csavarodik ki a szájából, az kifejezetten hátborzongató. Így hát… meglehetősen eredeti sorozat, ezt nem lehet tőle elvenni. Hogy jó-e? Nos… ezt Rád bízom. Kérlek, olvasd el a kritikámat, és ha kedvet kaptál,tekintsd is meg. Egy valamit garantálhatok: Nem egy átlagos rajzfilmhez lesz szerencséd.

0002Talán kezdjük is a karakterekkel, hiszen azokon keresztül kaptok egy teljesebb képet a történetről.
A főszereplő, Invader ZIM (noha az Invader jelzőt urai elvették tőle, ő önhatalmúlag használja). ZIM egy megalomániás, ambíciózus, elvakult, célorientált mégis hűséges és számító lény. Bár a történet során gyakran van feltűntetve ostobának, az összkép megmutatja, hogy ZIM egy zseniális, találékony és szívós Irken. Nem fogadja el, hogy száműzetésből van a Földön, és fontosnak tartja küldetése véghezvitelét. Megszállottan keresi és kutatja az emberi lét gyengéit, amiket kihasználhat és legyengíthati a bolygót annyira, hogy az Irken seregek könnyűszerrel leigázzák.
Ahogy a történet halad, ZIM megtanulja értékelni az Életet és lassanként kialakul benne egy tisztelet az ellensége iránt. Kalandjai során egyébként nem egyszer mentette meg a Földet a teljes pusztulástól.

A másik fontos főszereplő Dib az ember gyerek. Egy professzor fia, megszállott ufókutató. Csak ő és húga tudják, hogy ZIM egy idegen, és Dib tudja csak, hogy mik ZIM szándékai, kűzd ellene és bár csak a hátráltatásig jut, Dib bízik benne, hogy mint a Föld egyedüli megváltója tündököl.

Van még továbbá egy selejtes gyagyás robot, GIR és egy goth, bosszúálló, játékfüggő húg Gaz.

0003A történet vezetését a Hell Girlhöz tudnám hasonlítani, a felvezetés után sok, összefüggéstelen „fillert” kapunk, majd ahogy egyre inkább megszokjuk a dolgokat és megtanuljuk, hogy mi merre hány méter, egy összefüggő és gazdag világot kapunk. Ellenségekkel, árulással, fordulatokkal és remek társadalomkritikával.

Igen, az is van benne. Gondolom érdekel mi az. Az Irkenek főleg a lila színt használják rózsaszínnel keverve. Remek összeállítás a zöld bőrükhöz. Az egész egy kellemes, boldog érzést kelt az emberben, amit szívesen magáévá is tenne. Ezzel szemben az emberek világa szürke és zöld, magas felhőkarcolók és koszos, nyüzsgő városok, benne rengeteg rosszarcú, beteg, elkeseredett emberrel. Egyszerűen borzalmas látni azt a világot amit elénk tár. Egy beteg fertő ami megérett a pusztulásra. De nem éreztük már Mi is úgy, hogy ez így lenne? Nem fordult még meg a fejünkben az, hogy megérdemelnénk?

0004Éppen ezért, a néző akaratlanul is a gonosz, a megszálló, ZIM oldalára fog állni, vele fog szimpatizálni.
Persze nem csak az életvitelünket, de az oktatási rendszerünket, a törvényeinket, a morális kódexeinket is mind-mind megkérdőjelezi és ahogy nézzük és hallgatjuk ZIM kissé őrült hanglejtését (Filthy humans, with their SKOOL system…soon they will be nothing but dust as the ALMIGHTY Irken army will obliterate them ALL!! DOOOOOM!!!) ráébredünk arra, hogy embernek lenni a legnagyobb szívás, ostoba korlátok közé szorítanak minket, és mi egyre butábbak leszünk. De ez nem jelenthet gondot nekik, hiszen a tudatlanság hatalom, mint tudjuk 😀

Elkerülhette volna a betiltást és ma olyan címek mellett emlegethetnénk, mint a Family guy vagy a Brickleberry. Egy remek társadalomkritikával megáldott, szórakoztató sorozat. De ehhez az kellett volna, hogy ne a Nickleodeon keretein belül valósítsák meg.

Tudom-e ajánlani? Feltétlenül.
Köszönöm, hogy elolvastad a kritikámat, remélem tetszett, minden kritikát nagyon nagy szeretettel várok!

0005

Transformers 4 Kritika, nesztek!!!

age_of_extinction_bumblebee_and_optimus_renders_by_eagc7-d7cgbl6

Ahogy a P.A.D. 10-ben megemlítettük, ím itt van néktek a legfrisseb TF film kritikája, amit Hikarival közösen hoztunk össze, reméljük, hogy elnyeri a tetszéseteket, lessétek meg, de nagyon:) És várjuk a véleményeket dögivel kommentben!
Kritikánk részt vesz a Baaadmovies 5. filmelemzők Oscar-ján, kérjük, hogy ha tetszetősnek vélitek a vidinket, szavazzatok rá ITT egy rövid komment keretében, a videót pedig ITT leshetitek meg, mindenkinek előre is köszönjük 🙂 Akkor nyomás lesni!

Bemutató: Chu-Bra!!

Mit várszAlsónemű és kislányok… Igen itt tartok! Nem a kislányok miatt néztem meg és nem is fanservive miatt (főleg nem amiatt), de mégis megnéztem és fogalmam sincs miért. De szörnyen tetszett, már csak ha azt nézzük is, hogy milyen alapanyagból dolgozott az anime. Szóval ja… Pantsu, pantsu mindenütt, ha érdekel klikk.

Olvass tovább!