2014. január hónap bejegyzései

Ó daliás csodavakond, áruld el mit nézzünk a téli szezonban!

Biz itt vagyok újra, hogy megírjam a tutit! Képek nélkül 10db A4-es oldalnyi tutit.

ac9585a9dfb1448cb087e3771249d106

A tavalyi siralmas felhozatal után a téli szezon indítása erősnek tűnik; nagy általánosságban legalábbis: a grafika színvonala rekordokat döntöget, de a történetírás terén szemernyit se haladtunk.  Ha befektetési bróker lennék, a szezonális animék pedig rövid lejáratú papírok, akkor ebben a körben a rövid vígjátékokra tenném az ügyfeleim pénzét, miközben én a jachtomon sütkéreznék és meztelen fehérneműmodellek fenekéről szívnám a kokaint.

Olvass tovább!

Justin Carmical emlékére

2014. január 23-án elhunyt Justin Carmical, ismertebb nevén JewWario. A szomorú hírt felesége tette közzé január 25-én a Facebook-on, mely szerint Justin önkezével vetett véget életének. Importjáték-bemutatói komoly inspirációt jelentettek saját sorozatom elkészítésénél, japán édességekkel foglalkozó bejegyzéseimet pedig I Like Candy c. szériája ihlette. Felfoghatatlan számomra, hogy mindaz az erő, amit a munkáin keresztül nekem átadott kevés volt ahhoz, hogy őt magát megmentse. Hiányozni fogsz Famikamen Rider.

justin_carmical

youcanplaythis.com
www.youtube.com/user/JewWario

Singin’ in the Rain

„Hol van már az új Éjjeli Vakond videó? Miért kell ennyit várni? Tényleg hónapig kell tartson egy pár perces epizód kiizzadása?” Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tettem fel magamnak a napokban. Ezzel kicsit egyedül is maradtam, de hogy mentsem az önbecsülésemet, inkább azt mondom: „köszönöm a türelmeteket!” 🙂

Az új rész készülődik, sőt már a rá következő is terveződik. A csúszás oka egy irreálisan elhúzódó vírusos betegség, ami gyakorlatilag november óta keseríti az életemet, és totál leamortizálta a szervezetemet a tüdőmtől a foggyökeremig (nem teljesen vicc). Félreértés ne essék, nem az ágyban fekve töltöttem az elmúlt két hónapot La Blue Girl mangákat olvasgatva, és ha csak elhatározás kérdése lenne, akkor már izzítanám is be a kamerát. A baj inkább az, hogy bár már érzem a javulást, jelen pillanatban még nem vagyok egy túl épületes audiovizuális élmény. Egy kis idő még biztosan kell, hogy az immunrendszerem szalonképes állapotba renováljon. Addig is csinálom, amit lehet, aztán remélem, hogy egy-két napon belül már menni fog a felvétel is.

Halál az átvezetésekre! Jöjjön rövid és (szokás szerint) szubjektív véleményem a „Heavy Rain”-ről! Olvass tovább!

47ronincs értelme pénzt adni érte

Szirmai Nagyúr szokta volt mondani, hogy a pénzünk hatalom. Mármint a te pénzed is, meg az én pénzem is. Értsd, az, hogy milyen filmekért adsz pénzt a jegypénztárban ülő fogszabályzós kislánynak, meghatározza, hogy milyen filmeket fognak gyártani. Hollywood, nem a fogszabályzós kislány. Amire sokan beülnek, ami tojja a pénzt, azt fejni fogják. Ezért lehet nem is olyan bűnös gondolat akár középszerű vagy urambocsá gyenge, de érdekes tematikájú filmekért pénzt adni, hátha egyszer készül egy olyan, ami adott műfajban jó. (Még ha kicsi is az esély rá – talán a képregény-filmek által bejárt utat tekinthetjük pozitív példának.)

47-ronin-movie-picture-18 Olvass tovább!

2013 Top5 Legjobb Anime

Ha van legalja, akkor kell lennie legjobbnak is, szóval ezzel a bejegyzéssel még adós voltam. De most aztán osszátok be egész évre!

its beautiful cat

Legjobb öt animét választani viszont a legrosszabbaknál is nehezebb volt, és megint csak nem a bőség zavara miatt. Jöjjön tehát öt 2013-as anime, mely vakok között a félszemű király. Olvass tovább!

Fansubpolitika – A függőség útja

aa-banner-big-01[1]

Mint többen emlékezhettek, 2005 és 2011 között magam is fansubboltam. Öregem, repül az idő, még anno a Jungle wa Itsumo Hare nochi  Guu kapcsán kezdtem, hogy haverjaim is tudják nézni. Aztán rá kellett döbbennem, hogy a saját manga rajzolása után a leghálátlanabb meló, sok munkával, kevés elismeréssel, ezért nagyon becsülöm mindazokat, akik mind a mai napig szabadidejük feláldozásával művelik. Akkoriban én sem máshova, az AA-ra toltam fel az elkészült anyagot, egyszerű srt-ként.

youmu_keychain_by_loveyourinnergeek-d6c7xei[1]

Sokan mondják, beteg vagyok és mindenben a politikát látom, de akár hiszitek, akár nem, az AA-ban ugyanazok a folyamatok játszódtak le, mint ami egy lelkes, fiatal, emberközeli politikai mozgalomban, mely ma már éppen olyanná vált, ami ellen létrejött. Mi is volt az AA? Jött az ötlet, hogy legyen egy hely, ahonnan minden magyar felirat letölthető, mondjuk úgy, az AA egy adatbázis volt, összehozta az amúgy nehezen fellelhető, sokszor tárhellyel sem bíró csapatokat. Az AA aztán megalkotta a saját fansub csapatát, mivel nem voltak teljesen elégedettek a beérkező munkákkal és a kedvenc műveiket megfelelő minőségű felirattal akarták ellátni. Ezzel nincs is semmi probléma.

Idővel az oldal követte az igényeket és igyekezett minden szolgáltatást integrálni, saját felirataikat videóra égették, illetve mkv-ba csomagolták, mangafordításokat, zenei albumokat, visual novel-eket és magyarosításaikat tették elérhetővé, akár online megtekintés formájában. youmu_myonmyon_by_mazume-d3hvlwy[1]Értelemszerűen ez egészen más hardware-t kíván, mint néha .srt és .ass felirat a hozzá tartozó betűtípussal, az ezt bíró szervervinyók pedig drágák. Ezért az AA hivatalosan is cégesedet, reklámbevételekből és adományokból tartotta fenn magát, nem beszélve arról, hogy a tulajdonosoknak járt némi kitartás, hiszen napjuk nagy részét a célra áldozták, nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy teljes munkaidős meló mellett vállalható lenne több éppen futó sorozat fordítása. Ott lett volna alternatívának, hogy akkor külső videómegosztókkal, képfeltöltőkkel és tárhelyekkel operáljanak, de nem, az AA többet akart, professzionalizálódott és minden egy helyre integrált, ezáltal kigyomlálva a konkurenciát és ellehetetlenítve új ellenfelek feltörekvését. Ez nem jelenti azt, hogy más csapatok ne nőttek volna fel a feladathoz, de meg sem közelítették az AA rendszerét.

youmu_konpaku_chibi_by_banzatou-d5r46en[1]

Az AA saját magán belül létrehozott egy árnyéktársadalmat, melyben a fórum moderálásakor is már korábban feltűnő teljhatalom érvényesült.  Első lépésként jött a szabályozás, le kell stopizni, hogy ki mit fordít. Az indok annyi volt, hogy átláthatatlan az egész. Így értelemszerűen az AA és néhány nagyobb csapat tudott a posztra embert állítani, így a magányos farkasoknak csak a maradék jutott. Ezt követően jött az újabb szabályozás, amíg az AA csinál valamit, más nem teheti ki a fordítást és nem nyithat topic-ot. Miért? Mert sokan ígértek mindent és nem csinálják (fenének kellett a lefoglalós rendszer), illetve a sok marha letölti a gagyi speedsub-ot és az AA-s minőséget már elfelejti leszedni. Itt már azért minden jóérzésű emberben felment a pumpa, hiszen sok oldal adományozott az AA-nak az elhaló vinyók nyomán, erre másodrangú felhasználók lettek. Ezt megfejelték azzal, hogy a főmenüben már a projektek minden előtt szerepelnek, kiemelt színnel, hogy véletlenül se mások feliratát nézzék a felhasználók. Erre már csak hab a tortán, hogy az elégedetlenkedők számára nem nyitott a hírek kommentelése, csak a lojális moderátorok szólhatnak hozzá. És most jön az új cinizmus, hogy törlik mások feliratait és már csak az AA lesz elérhető. Minden más, a visual novel és a manga maradhat, ki tudja, meddig, hogy egyszer kedvet kapnak-e ehhez is. 

20130714202324!Youmu[1]

Ez egy aljas húzás volt, a legkevésbé sem ezt érdemelték azok, akik éveken át tartalommal töltötték meg és esetleg anyagilag is támogatták az oldalt (ne mondja nekem senki, hogy az ezreseket az átlag 12-16 éves fórumozók utalták). Egyszerűen az AA, miután kellően ismertté vált és kvázi monopolizálta a hazai fansubipart, kiépítve a teljeskörű szolgáltatást, leirtotta, megsemmisítette az eddigi partnereket, akik ezentúl kénytelenek lesznek másként hirdetni magukat. Nem erről volt szó! Ezek az emberek sokszor szabadidejük teljes feláldozásával tettek azért, hogy az angolul nem tudó nézők számára élvezhetővé tegyék a japán sorozatokat. Most pedig arcon lettek köpve, az AA pedig egy emberséges csapatból a legvadabb üzleti liberalizmust követő forprofit szervezetté alakult, pontosan annak a világnak szabályait átvéve, mely elől a nézők egy része kikapcsolódásként az animékbe menekült.

youmu_konpaku_by_yukirumo990-d45iokz[1]

Mi a megoldás? Véleményem szerint egy tokyotosho-szerű, csak linkeket tartalmazó közös linkgyűjteményre van szükség. Elfér egy ingyenes tárhelyen egy egyszerű wiki vagy wordpress motorral és újra azt az érzést nyújthatja, amit az AA ifjúkorában, újból a hobbifordítók Mekkáját és a családias közösség érzését hozhatja magával. Csak persze ehhez kell kell ismerni, hogy a jövő nem az egyetlen nagy felé nyalás, hanem a kompromisszumképes összefogás.

A döntés a miénk.