2013. december hónap bejegyzései

Animecritics évértékelő beszéd 2013

Melyik volt a kedvenc Animecritics epizódod 2013-ban?
  
pollcode.com free polls 
Melyik volt a kedvenc Éjjeli Vakond epizódod 2013-ban?
  
pollcode.com free polls 

2013 Top3 Legalja Anime

Wow. Such évvége. Much évértékelés. Nice. So toplisták. Wow.

Ahogy ilyenkor már lenni szokott, kezdeném egyből a kikötésekkel, hogy idén rekord kevés animét néztem. Tényleg, rekord. Idén 50 animét láttam, míg régebben többször összejött az – amúgy már kicsit túlzás – évi 150. Ráadásul az 50 fele is film és OVA volt, tehát inkább 25 az. Mindennek oka munka, magánéleti változások, köztük a lakóhelyem spontán önmegsemmisítése, mely a teazsúron is részben dokumentálásra került, de legfőképp a saját elidegenedésem és közönyöm a japán mozgókép iránt, mely idén újabb stádiumába lépett.

Szóval még csak nem is az iparágat hibáztatom, és nem kívánok egy “régen minden jó volt, most minden szar” eszmefuttatásba bonyolódni. De ennek ellenére, a lehető legobjektívebben is csak úgy tudnám összefoglalni az idei termést, hogy “meh”. Minden “meh”. Olvass tovább!

Animecritics UPDATE

Nos, csináltam egy SecondXX CriricXX nevű csatornát (Mr. Youtube addig szórakozott, amíg ez a hülye név lett megengedve), ennek egyetlen célja, hogy az eddig törölt Animecritics részek ismét elérhetőek legyenek a híres, vagy egyre inkább csak hírhedt megosztón.

Amúgy meg ha tudnátok, mit vettem most fel, hahaha.

A gügyögés megölte a youtube-ot?

Üvölt az internet a youtube elkuurvulásától (bocs, ezt a szóviccet még használni fogom :D). Furcsa tendencia indult el az interneten is. Korábban csak azt tapasztalhattuk, hogy hardware és software téren 1-2 cég behozhatatlan előnybe került és dominálja az egész ipart, mára az Internet is erre a sorsra jutott, a Facebook és a Google gátlástalanul nyomul, felvásárol és összeköti a zsákmányokat. Már akkor is húztam a számat, amikor a google fiókkal összekötődött a youtube csatornád és állandóan azzal nehezíti meg a létezésed, hogy mire észbekapsz már látod, hogy az email-eddel írtál egy kommentet… A G+ rendszerében. Mert egy hónapja az is van, tök jó, engem egyetlen dolog zavar, a videóválasz lehetőségének eltűnése.

Az új copyright móka engem még nem ért el, egy-két videómat érintette csak és egyetlen strike ért 5 éves munkásságom során a Tsuritama miatt, meg amúgyis 1000 forintot kerestem eddig, még 19 év és utalják egyben, minden feliratkozóm jelentkezhet egy kávéra a Magyar Animekutató Intézet igazgatóságán, ha addig megalapítjuk. A fő érthetetlenség számomra, hogy ez miért jó a gyártóknak? Ahogyan egyre könnyebbé vált a kézrátétel, úgy vált a kommunikáció a propaganda fő eszközévé és lett a tőkések szócsöve, az Internet pont arra volt kiváló lehetőség, hogy pártatlanul fejezzük ki saját véleményünket, de ha ezentúl csak a hivatalos kritikák mehetnek, úgy ez a lehetőség is megszűnik. Másrészt minden egyes videó kiváló reklám (OK, az én fikáim nem hinném, de vannak őrültek, akik ennek hatására megnézik az anyagot, még ha százszor figyelmeztetem is őket), kedvcsináló, népszerűsíti az adott terméket, ergo a tőkés nem bukja el azt az összeget, amit a bemutatóval a csatorna bemutatója megkeres, hanem éppen ellenkezőleg, annak a többszörösét keresi meg közvetve általa.

Nekem szerencsém van, én jobban szeretem az indavideó felületét (meg ők magasról tesznek a szerzői jogokra és mégiscsak hazai oldal), a youtube nekem csak annyi, hogy itt könnyebb eljutni a felhasználókhoz, de az inda még mindig ott van, ha valamilyen okból kifolyólag feltörölnék velem a padlót. Akik viszont úgy voltak vele, hogy a hobbijukból szeretnének megélni, azok most bizony komoly bajban vannak. Mi viszont úgy hiszem, továbbra is szórakoztatni fogunk, ha lesz youtube, ha nem lesz.