2013. szeptember hónap bejegyzései

Monster – Avagy egy japán krimi

Ritkán írok animéről szövegesen (vélhetően valamiféle képi anyaggal elő is állok majd), de jelen esetben kivételt teszek. A Monster 2004-2005-ben futott Japánban, Urasawa Naoki azonos című mangája alapján. A sorozat maga tökéletesen rácáfol arra a műveletséget sugalló kijelentésre, hogy minden anime egyforma. Ez kérem ízig vérig krimi, eléggé realisztikusan megrajzolt grafikával, a kilencvenes évek középtájának hangulatával. A helyszín az NDK területe és Csehország, főhősünk egy japán orvos, Dr. Tenma, aki nem foglalkozik a karrierrel és minden életet egyenlőnek tekint. Kerékbe is töri pályáját, amikor úgy dönt, megmenti egy fejlövést szenvedett fiú életét a polgármester ellenében. És még nem tudja, ekkor követte el élete legnagyobb pályáját.

A történet rendkívül izgalmas, ha valaki szereti a “kapj el, ha tudsz” jellegű cselekményvezetést és nem zavarja, hogy azért van 500 szereplő, hogy abból 490 elpatkoljon, előbb vagy utóbb. A sztoriban a változatosságra sem lehet panasz, árvaházak, eugenika, politika, szenvedélybetegség tarkítja. De ez persze mit sem érne jól eltalált és fejlődő szereplők nélkül.

Tenma talán a legjobb példa, aki a kezdeti naiv és jókedélyű orvosból egy megtört, beszűkült tudatú magányos farkassá alakul. Vele ellentétben Johann (bár a múltbéli események megismerésével kap némi emberi vonást) az utolsó pillanatig megmaradt a kegyetlen, hideg gyilkosnak, aki mindenkit kijátszik mindenki ellen (a Sötét Lovag Joker-jéhez hasonlóan). De számomra mégis Lunge volt a legnagyszerűbb, a megszállott és makacs nyomozó, aki szinte az utolsó pillanatig kitartott elmélete mellett, leépítve minden társas kapcsolatát. Meg persze ott volt a csak néha felbukkanó Grimmer a kacér mosolyával és állandó kényszeredett jókedvével. Szóval jó kis gárdát kaptunk, csak sokan halnak, ha valaki ivós játékot tervezne a “lövés dördül és szereplő lassítva összeesik” képsorokra, pár rész után beállna a mérgezés. Ennek ellenére melegen ajánlom, a hossza ellenére is. A vége viszont tahóság a köbön, ha már eddig nézegettem, illett volna korrekt módon zárni. Ez aljasság. Fúj. 9.5/10

Felhívás again!

Kedves fiúk és lányok, idősek és fiatalok!

Mivel többen jelezték, nem igazán jön be nekik, hogy a videóimban van idétlen háttértörténet, úgy döntöttem, hogy idén lesz még egy kemény húzás, ami ezen alapszik. Ehhez nem is egy szereplőt keresek, Kami, a segédje, és az egyik vetélytársam már megvan, hogy kik lesznek, ehhez keresek még olyan bátor embereket, aki verejtéküket és vérüket hajlandóak áldozni a Haza üdvéért. Október 30-ig (egy nappal sem tovább) várom a teazsur@gmail.com címre a kis felvételeket, amik tényleg ne legyenek hosszabbak 2-3 mondatnál, illetve írjátok meg részletesen, vagy küldjétek át képként, hogyan is akartok szerepelni (ez az előszelekció, hogy tudjak válogatni). Hogy hogyan lesz az egész összeszervezve, az még egy jó kérdés, javaslom a skype használatát.

Addigis várok minden lelkes és lehetőleg valamennyire tapasztalt jelentkezőt, és türelem, heteken belül jelentkezem az új résszel.

Segítsünk!

Mint azt hallhattátok, Kvakond művésznéven tevékenykedő kollégánkat súlyos szerencsétlenség érte közel egy hónapja, melyben komplett lakása és minden ingósága odaveszett. (Aki lemaradt, az klikkeljen ide!Bár csodával határos módon ő maga nem szenvedett maradandó sérülést, sajna a valóság nem követi az amerikai filmek álomvilágát, ahol a törmelék alól kimászó hőst vadiúj kertes ház várja, melyet rögtön be is rendezhet soha ki nem apadó varázshitelkártyájával. Patriknak szüksége van anyagi támogatásra, hogy visszaterelje életét a megszokott mederbe. Ezért döntöttünk úgy, lehetőséget biztosítunk arra, hogy aki szeretne és van rá módja, az segíthessen. Az alábbi számlaszámra küldött minden pénz közvetlenül Patrikhoz érkezik meg, hogy arra fordítsa, amire épp a legnagyobb szüksége van.

L.Mole

Mint tudjátok, mindannyiunk életében történik egy-két nagyobb törés, ahol az embernek nagyon össze kell szednie magát, hogy talpra állhasson. Most éppen Kvakond barátunkra pikkelt a sors, mint azt korábban olvashattátok. Most lehetőségünk van megmutatni a Teazsúr emberibb oldalát. Persze tudjuk, hogy a géppel elfüstölt munka már nem hozható vissza, de ha valaki úgy érzi, áldozna egy szeletkét a pónik varázserejének feltámasztására, annak itt van ez a számlaszám.

Member

Köszönjük!

Masson Patrik
MKB Bank
1030 0002-1029 1869-4901 0028