2013. július hónap bejegyzései

Elhunyt Ryutaro Nakamura

4473[1]Nem ismertelek úgy igazán, a Sakura Wars-t és a Ghost Hound-ot pedig nem szerettem különösebben, de a Serial Experiments Lain-nel legendát teremtettél. Egy olyan sorozatot, mely ott figyel a polcomon és melynek nem kis bonyodalmakkal járó megvásárlását mind a mai napig nem bántam meg. Egy olyan világot alkottál, mely a facebook térnyerésével valóban elkezdődött, valóban mindannyian hálózatra lettünk kötve. A Lain egyszerre rémisztő, nyomasztó és valóságos, hiába fantazmagória. Fiatalon lebecsültem, ma egyszerűen imádom.

Köszönöm, hogy alkotásoddal nyomot hagytál e Földön nekünk, tán mint embert elfelejtenek, de mint alkotót, soha.

AVGN, avagy What was he thinkin’??

avgn-banner[1]

Hosszú ideje foglalkoztat, hogy írjak egyet korábbi nagy példaképemről, az internet berkeiben közismert, sokakat megihlető és a videóbloggolásból szép summát akasztó James Rolfe-ról, vagy a “Nerd”-ről. Hosszú idő telt el azóta, hogy a már gyermekkorában is kis bemutatókat alkotó James 2006-ban feltöltötte volna a youtube-ra az első három videóját (melyek 2004-ben készültek) és ezzel egy csapásra megváltoztatta az életét. A fiatal színész, rajzoló és rendező élete ezzel egybeforrt a minden játék kipróbálása után nevetséges hisztit kiverő, cifrán, állati váladékokat emlegető Nerd-del, aki minden hónapban elszórakoztatta egyre gyarapodó, és a show kedvéért nem kevés pénzmagot utaló közönségét. James közben tapasztalatot szerzett, profibb felszerelés birtokosa lett és mivel már nem szorult rá a kötött munkára, minden idejét az Angry Video Game Nerd sorozatra és a kisebb projektekre fordíthatta.

1269193087_1[1]Jómagam még 2010. februárjában futottam bele az AVGN Star Wars epizódjába freddyD azóta megszűnt “Rossz PC Játékok” blogján (ekkor már magam is videóbloggoltam majdnem egy éve) és lettem a rabja munkásságának. Emlékszem, éppen kezdődött az utolsó szemeszter az egyetemen, én meg 3-4 napig rajta voltam a munkásságán, naponta 10-15 részt néztem meg. Imádtam. Volt 1-2 gyengébb rész közben és sok kezdetleges az elején, de a srác mint a villám fejlődött, kreatív volt és jó színész. Jómagam a Castlevania epizódokat és a konzolbemutatókat (tehát amikor nem egy játékra, hanem a gépezetre koncentrál) kedvelem a legjobban, a karrierje csúcsa a 100. epizód, a Rob the Robot volt, melyben abszolút látszott a lelkesedés, a rengeteg befektetett energia. Ami nem tartott sokáig.

avgn_interview_kd_1_20081126[1]2011. februárjában a Nerd bejelentette, hogy az AVGN Movie-n kezd el dolgozni, így a Spielberg Games epizódot követően hatalmas szünet következett. Korábban is voltak kihagyások, érthető, néha mindenkinek muszáj lazítani. Úgy döntött a Nerd, hogy a 2011-es évadot még befejezi, ekkor születtek a legnyögvenyelősebb, legspontánabb epizódok… Gondoltuk. Eltűnt a kidolgozott forgatókönyv, állandósult, hogy a Nerd csak ül a futon-díványon és mocskolódik. A haragos hangnem, a mesteri megfogalmazások is háttérbe szorultak. Mivel a rajongók számonkérték, a Barbie NES játék videója tartalmazta egy epizód elkészültének menetét (tanultam belőle, azóta én is előbb veszem fel a hangot, mint a képet), hogy legyenek szívesek lecsillapodni. Nekem mondjuk az volt az első gondolatom akkor, hogy “A Nerdből élsz meg, bazz”.

GT_massive_AVGN_07-24-20122012. januárjától szünet következett a sorozatban, ami némi morgásra adott okot, hiszen a Nerd és Mike folyamatosan töltöttek fel más jellegű videókat, amiből azt érzi az egyszeri néző, hogy “semmi kedvem már ehhez a szarhoz, én James vagyok, nem a Nerd, értsétek már meg!”. Én megérteném, mivel én sem az a tetű troll vagyok, akit játszom, de akkor mondja ki ezt világosan. Hogy a rajongók vágyait kielégítse, a Nerd “memories” epizódokat készített, melyekben ő áll a kamera előtt, bal sarokban a játék képsorai, háttérben a játék képsorai tv effektussal, elsötétítve. Idővel bevallotta, hogy improvizál, már nem készül forgatókönyv. Közben Mike is elkezdte a saját játékbemutató sorozatát, ami sokkal tárgyilagosabb, kevésbé vicces, illetve közösködnek a James and Mike Play-ben. Vagyis annak ellenére, hogy időhiányra panaszkodott, a Nerd még egy sorozatot elindított.

JamesMikePlay2012. nyara óta jelentkezik újra az AVGN, többnyire kéthavonta. A Schwarzenegger Games bíztató jele volt, hogy a show visszatér régi önmagához, de voltak aggasztó jelek. A következő epizódokkal bebizonyosodott a félelmem. Egyrészt James elfelejtette, miként játszotta a Nerd karakterét, mintha ismét lámpalázas lenne. A bemutatókat dögunalmas stílusban adja elő, aztán hirtelen észbekap, hogy ez mégsem a J&M P, ekkor gyorsan iszonyatos túljátszással előadja a végtelenített káromkodásokat. Az említett Mike-kal való közös ökörködés teljesen rányomta bélyegét az AVGN epizódokra, a frappáns rendezés, effektelés, egyszóval a forgatókönyv helyét átvette az unalmas díványon ücsörgés és improvizált hülyéskedés. Látszik, hogy a korábbi, vélhetően heteket felemésztő részek helyett napokat szán csak rájuk (1-2 óra játék, 5-6 óra felvétel, 5-6 óra vágás).

AVGN_in_a_music_video_2_by_scout_samaÉs mi aggaszt a legjobban? Hogy talán egyszer, ha az égiek is úgy akarják és a csillagot is úgy állnak, kijön az AVGN Movie. A trailer bíztató volt, kemény munkának tűnik és sikerült az egyik legbotrányosabb játékot kiválasztani, de félek, ha James már a rendes epizódokban sem tudta a Nerd-öt eljátszani, akkor a filmben vajon jobb lesz? Megkapjuk az örök cinikus, gúnyos, őrült Nerd-öt, vagy egy B-kategóriás ripacs AVGN utánzattal lesz dolgunk? Meglátjuk. Reméljünk.